Wat is sterker: rvs of staal?

Rvs en staal zijn twee materialen die vaak met elkaar vergeleken worden. De kans is dan ook groot dat jij je afvraagt welk materiaal je het beste kunt gebruiken voor je volgende project. De sterkte van een materiaal kan een grote rol spelen in die keuze. In dit blog gaan we daarom dieper in op de vraag: wat is sterker, rvs of staal?

RVS is corrosiebestendig

Rvs en staal worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn deze materialen niet hetzelfde. Staal is een materiaal dat onder andere ijzer en koolstof bevat. Daarnaast wordt roestvrijstaal gemaakt van minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof. Wanneer het chroom in rvs in contact komt met zuurstof, gaat het oxideren. Dit legt een beschermde laag op roestvrijstaal wat het onderliggende materiaal beschermt. Dit leidt ertoe dat rvs corrosiebestendiger is dan staal. Gewoon staal heeft deze laag niet. Hierdoor is rvs sterker dan staal. Wil je er bij staal voor zorgen dat het materiaal beschermt blijft? Dan moet het voorzien worden van een beschermlaag.

Houd rekening met de PRE-waarde

Ook rvs kan op lange termijn aangetast worden. Dit heeft onder andere te maken met hoeveel chroom en nikkel er in het materiaal is verwerkt. Elk soort rvs heeft een PRE-waarde. Deze waarde geeft de corrosiebestendigheid aan en wordt vaak gebruikt als indicatiefactor om de kwaliteit te beoordelen. Vankan past standaard RVS304 toe hetgeen inhoud dat dit materiaal, indien blank (ongecoat) toegepast, periodiek dient te worden onderhouden.

De verschillen tussen rvs en staal

Naast dat rvs sterker is dan staal, kan het ook een hogere temperatuur aan. Echter, rvs is wel moeilijk om te lassen vanwege de snelle dissipatie van hitte. Een ander groot voordeel van rvs ten opzichte van staal is dat het milieuvriendelijker is. Ook is het belangrijk om te weten dat staal magnetisch is en roestvrijstaal over het algemeen niet. Dit komt omdat er bij rvs nikkel is toegevoegd. Er bestaan echter wel rvs die magnetisch kunnen zijn. Tot slot is rvs duurder dan gewoon staal.

Rvs toepassingen

Of je nou kiest voor staal of rvs hangt uiteindelijk af van de kenmerken waar je prioriteit aan geeft bij jouw project. Ben je op zoek naar een sterke materiaal? Dan is rvs een goede keuze. Ga je aan de slag met lassen? Kies dan voor gewoon staal, aangezien rvs niet geschikt is om mee te lassen. Voor meer informatie over het verschil tussen rvs en staal kunt u gerust contact opnemen met onze specialisten.

Categories:

Tags:

Comments are closed